CrossArts
  • NU TE ZIEN
  • GEWEEST
    • Masterclass Claudy Jongstra
    • Symposium: Ecopositivisme x kunst
    • Guernica de la Ecologia
    • BIJ/NA
  • Over CrossArts
  • CrossArts Insights
    • Interview - Marjan van Gerwen
    • Interview Wicher Meijer

Symposium

Ecopositivisme x kunst

Picture
Klimaatverandering raakt ons allemaal. Maar doen we wel voldoende? En hoe kan kunst hierin ondersteunen? Dat onderzoeken we tijdens het symposium ‘Ecopositivisme x kunst’. Zet ‘m in de agenda: 6 oktober, 13 oktober en 17 november. 3 avonden met inspirerende sprekers, discussies, exposities en performances.  
 

Let’s cross the system


Part I : Time to Inspire
 6 oktober  | Podium Bloos
Met: Elise Van Den Berg, Daan Zuijderwijk, Klaas Kuitenbrouwer
Part II: Time to Change
13 oktober | Electron | MotMot gallery
Met: Hans van der Meer, Claudy Jongstra

Part III: Time to Act
17 november | Electron | MotMot gallery
Met: Massih Hutak, Mel Chan, Zout Speelt, Quiet Breda

part III: Time to act⌄ 

electron
© Pascal Bastiaenen
17 November 2022 | Part III: Time to Act
Hoe waken we over onze menselijke duurzaamheid? Systeemdenkers en maatschappelijke innovators spreken zich deze avond uit over dit onderwerp. Tegelijkertijd lanceert Electron de drieluik-tentoonstelling Human Kind, waarbij drie kunstenaars elk een ander perspectief op de 'uitstervende mens' geven. De avond geeft hoop zonder de realiteit uit de weg te gaan.

Programma:
  • 19:30 Inloop
  • 20:00 Start programma
  • 22:15 Afsluiting

Human Kind, kind human | Expositie
Waar klimaatactivisten de canvassen van oude meesters gebruiken voor “hun protestperformance van aardappelpuree”, organiseert Electron de tentoonstelling Human Kind, kind human. Mel Chan, Pascal Bastiaenen en Joop Bongaerts nemen je mee in hun verbeelding en bieden ieder een ander perspectief op de uitstervende mens.

Locatie: Electron | MotMot gallery, Belcrumweg 19, Breda

Sprekers

Picture: De man op de foto is Massih Hutak. Een man met kaal hoofd en vriendelijk kijkend gezicht. Hij draagt een zwart shirt.
Foto: Nanda Hagenaar
Massih Hutak

Massih Hutak (1992) is een Nederlandstalige hiphop artiest en schrijver uit Amsterdam-Noord. Als oprichter van de bewonersorganisatie Verdedig Noord zet hij zich door middel van kunst en activisme in voor een solidaire stad. Hierover maakte hij eerder de theatervoorstelling “Verdedig Noord” en schreef hij het boek “Jij Hebt Ons Niet Ontdekt, Wij Waren Hier Altijd Al”. In december verschijnt de afsluiter van de drieluik met zijn album “Welkom in de Noordside”, waar ook een tentoonstelling bijhoort in samenwerking met het Amsterdam Museum. Naast het vertellen van verhalen in verschillende kunstvormen onderzoekt Massih Hutak als onderdeel van Coöperatie 5711 hoe we publieke plekken kunnen ontwikkelen tot gemeenschappelijk vastgoed. Deze toekomst Buurthuizen 3.0 moeten inclusieve, circulaire en culturele centra worden waar het creatief-kunstzinnige, het sociaal-maatschappelijke, ondernemen en sport vanzelfsprekend naast elkaar bestaan en waar bewoners zelf eigen en beheerder zijn.


Meer info: www.verdedignoord.nl

Picture: De man op de foto is Massih Hutak. Een man met kaal hoofd en vriendelijk kijkend gezicht. Hij draagt een zwart shirt.
Mel Chan

Geboren in een voormalige kolonie (Hong Kong) van het Britse rijk, groeide Mel op in een paradigm shift: van neoliberalisme naar totalitarisme naar ecologische crisis.

“The End of the World” voor Mel Chan is veel meer dan een metafoor -- het is iets dat we kunnen omarmen, een 'probleem' waar we bij moeten blijven, zoals Haraway voorstaat.

Haar artistiek onderzoek traceert ingewikkelde relaties tussen onze dystopische situatie en erfenissen van het koloniale verleden en het (neo)koloniale heden.

Haar werk omvat participatieve performances, hypnotherapie, verhalen vertellen, schilderen én video: ze begeleiden mensen niet alleen om met crisis te leven, ze zijn ook erkenning van historische oorzakelijkheid, evenals remedies voor (door de staat veroorzaakte) geheugenverlies.

Gevestigd in Nederland, exposeerde ze in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Schotland. Ze studeerde in 2019 af aan de Master Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) en heeft een dubbele major in Filosofie en Vergelijkende Literatuurwetenschap van de Universiteit van Hong Kong.
 
Website: Mel Chan


Picture: De man op de foto is Massih Hutak. Een man met kaal hoofd en vriendelijk kijkend gezicht. Hij draagt een zwart shirt.
Zout Speelt

Zout geeft maatschappelijke vraagstukken een podium.
Door ongehoorde stemmen een podium te bieden en het publiek een actieve rol te geven, creëert artistiek leider Letizia Rompelberg ruimte voor dialoog, empathie en verbinding.

De werkelijkheid is altijd het uitgangspunt:
de spelers van Zout vertellen hun eigen verhaal.
 
Artistieke leiding en regie Letizia Rompelberg
Workshop Marjolein Frijling & Letizia Rompelberg
Spel Cyrus Esfandiari
Muziek Hamed Alshaabi en Bram Schouw

You Are Lucky
You Are Lucky is een performance over identiteit, geboortegrond,
vooroordelen en onze zoektocht naar geluk.

Performer Cyrus Esfandiari uit Iran neemt je mee in zijn verhaal.
Zijn verhaal is het verhaal van honderden, duizenden mensen.
En tegelijkertijd zijn er duizenden verschillende verhalen.


Website: Zout Speelt


Picture
Quiet 500

Menselijke duurzaamheid is aandacht hebben voor mensen die het moeilijk hebben. En mensen in armoede hebben het moeilijk. Quiet Breda vertelt de verhalen van mensen in armoede, met veel aandacht voor de (veer)kracht en talenten die altijd aanwezig zijn. Daarnaast verzacht Quiet het leven in armoede met behulp van gesponsorde producten en diensten van lokale ondernemers, zoals onze eerste member ons vertelde: "Jullie laten mensen in armoede weer even gewoon mens zijn". Door weer even mens te zijn sta je sterker in je situatie en dat is voor ons duurzame menselijkheid. 



Website: Quiet



part II: Time to change⌄ 

electron
Bruinwitte koeien liggen ontspannen met veel ruimte in een Potstal met stroverdeler die aan de dakconstructie hangt.
Fotografie: ©Hans van der Meer
13 oktober 2022 | Part II: Time to Change
Fotograaf Hans van der Meer en beeldend kunstenaar Claudy Jongstra gaan deze avond in gesprek over de toekomst van het boerenbedrijf. Hoe ziet het verloop eruit? En hoe kan de kunst hierin faciliteren?  

Locatie: Electron | MotMot gallery, Belcrumweg 19, Breda
Programma:
  • 19:00 Inloop
  • 19:30 Start programma
  • 22:00 Afsluiting

Sprekers

Picture
Hans van der Meer 

Hans van der Meer (1955, Leimuiden, Nederland) studeerde fotografie aan MTS in Den Haag en de Rijksakademie in Amsterdam. Door middel van fotografie, film en schrijven onderzoekt Van der Meer de wereld om hem heen. Hans van der Meer woont in Amsterdam en doceerde tot 2021 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.  Al bijna twintig jaar past hij tijdens vakanties op de boerderij van vriend Jaap Hemke, waardoor hij een bijzondere belangstelling ontwikkelde voor het melkveebedrijf. Op 13 oktober vertelt Hans over zijn boek 'Het moet anders – Time to Change '(Paradox-Publishers, 2018) en de veranderende wereld van de Nederlandse koe. De beelden zijn aanleiding voor een serie overdenkingen over de complexiteit van het moderne melkveebedrijf, dierenwelzijn, hi-tech voedselproductie en de gevolgen voor het milieu. Op veel foto’s kijkt de koe ons vragend aan. Of is het ondervragend? Hoe gaan wij de voedselproductie in de toekomst vormgeven? 

Website: Hans van der Meer
Boek: Time to change - the changing world of the Dutch cow : Paradox 



Picture
Foto: Jan Bijl
Claudy Jongstra
Claudy Jongstra manifesteert zich als kunstenaar en activiste. Zij houdt zich sinds het begin van haar carrière bezig met het welzijn van de aarde en probeert in haar werk de kwetsbaarheid van de natuur te benadrukken en alternatieven aan te dragen voor de manier waarop de mens met het landschap en zijn natuurlijke omgeving om kan gaan. 

In 2019 was Claudy Jongstra ‘Kunstenaar van Jaar. Haar werk is o.a. te vinden in de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Victoria & Albert (V&A) en is daarnaast opgenomen in diverse privé- en bedrijfscollectie en het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. 
Door samen te werken met lokale boeren, scholen en sociale programma’s wil Claudy het landschap revitaliseren; van een mono culturele productie naar een meer divers, inclusief en ecologisch model. In 2022 heeft Claudy in samenwerking met verschillende biodynamische boeren in Nederland met succes Wede geoogst. Uit deze plant wordt een natuurlijke blauwe kleurstof gewonnen, ook wel het ‘Blauwe Goud’ genoemd. Een mogelijk nieuw verdienmodel voor de boer? 



Website:
Claudy Jongstra 
Picture
Kees van Veluw 

Kees van Veluw (1957) is zoon van een pluimveehouder uit de Gelderse Vallei en heeft tropische veehouderij gestudeerd aan de Universiteit Wageningen (WUR). Hij is werkzaam geweest voor Unicef in Noord Ghana, is adviseur Biologische Landbouw geweest bij het Louis Bolk Instituut en is momenteel docent Biologische Landbouw en Permacultuur aan de WUR in Wageningen. 

Een rode draad in zijn loopbaan is het begeleiden van boerenfamilies in de transitie van gangbare naar biologische landbouw, agroforestry en voedselbossen. Die transitie kan jaren duren. Zijn ervaring is dat naast de technische begeleiding van de omschakeling (het ‘hoofd’ gedeelte) ook de grondhouding of mindset (het ‘hart’ gedeelte) door een veranderingsproces heen moet. Die is minstens zo belangrijk. 

Over die mentale transitie of kantelmomenten heeft Kees veel mooie anekdotes, verhalen en spreuken verzameld. Daar zal hij over vertellen omdat ze enorm inspirerend zijn voor anderen zodat de zeer urgente omschakeling naar duurzame landbouw versneld kan worden.



part I: Time to inspire⌄ 

podium bloos
Een oranje tipi waarin licht brand op een droge grond omringd door heuvels in een mediteriaans oogend landschap.
Zuijderwijk -Vergouwe © Daan Zuijderwijk
6 oktober 2022 | Part I: Time to Inspire
Deze avond staat in het teken van ecopositivisme in de kunst en manieren om échte, duurzame, verandering te stimuleren. Hoe keren we het tij? Met interessante sprekers, waaronder Yvette Govaart en Daan Zuijderwijk, en als afsluiter een wandeling langs Breda Photo.  

Locatie: Podium Bloos, Speelhuislaan 153, Breda
Programma:
  • 19:00 Inloop
  • 19:30 Start programma
  • 22:00 Afsluiting

Sprekers

Picture
Elise Van Den Berg – Think Big Act Now
Projectmanager, spreker & trainer bij Think Big Act Now

De verborgen impact: Kijk je mee onder de oppervlakte naar wat we onbewust veroorzaken?

We hebben als Westerse consument veel meer impact dan we denken bij het maken en vervoeren van alle dingen die we dagelijks kopen. Think Big Act Now vertelt over alle soorten impact, en pakt dus de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid aan. Zo zetten je duurzame keuzes ook echt zoden aan de dijk.

Website: Think Big Act Now


Picture
Daan Zuijderwijk 

Daan Zuijderwijk (1974, Sassenheim) studeerde af ​​aan de St. Joost School of Art and Design in Breda. Sinds 2017 reist hij met zijn vrouw en hun drie dochters door Europa op zoek naar een andere manier van leven. Ze wilden dichter bij de natuur zijn en een kleinere ecologische voetafdruk. Het gezin verliet Nederland, met een tiny house op wielen, op reis door de verschillende outbacks van Europa. 

Bij BredaPhoto maken ze een tussenstop en parkeren ze hun huis op wielen om een tijdelijke tent op te zetten. In “Nomadland” vertellen ze hun verhalen - een nieuwe kijk op de westerse samenleving, en frisse blik op huidige en toekomstige uitdagingen. 

Website: zuijver.com 
Instagram: @zuijver: 



Picture
Klaas Kuitenbrouwer

Klaas Kuitenbrouwer is onderzoeker bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en geeft les op de Gerrit Rietveld Academie . Hij maakt publieke programma’s, tentoonstellingen en geeft lezingen op het kruispunt van cultuur, technologie en ecologie.
 
In de laatste jaren cureerde hij ondermeer de Tuin van Machines,  (2015), Gardening Mars (2017) en de Neuhaus tijdelijke Academie voor meer-dan-menselijke kennis (2019). Hij initieerde in 2019 het Zoöp project. Het Nieuwe Instituut werd de eerste Zoöp ter wereld op 22 April 2022.
 
Klaas zal vertellen hoe ook jouw organisatie een Zoöp kan worden, waarom je dat zou willen en wat je er mee kan.

Zoöp is kort voor Zoöperatie: coöperatie met zoë, Grieks voor ‘leven’. Een Zoöp luistert naar de belangen van anders-dan-menselijk leven en neemt ze actief mee in de beslissingen van de organisatie.

  • NU TE ZIEN
  • GEWEEST
    • Masterclass Claudy Jongstra
    • Symposium: Ecopositivisme x kunst
    • Guernica de la Ecologia
    • BIJ/NA
  • Over CrossArts
  • CrossArts Insights
    • Interview - Marjan van Gerwen
    • Interview Wicher Meijer